ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Το Εργαστήριο Διεπιστημονικής Αρχαιολογικής Έρευνας βρίσκεται στον τρίτο όροφο του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, δίπλα στους χώρους του Σπουδαστηρίου του Τομέα Αρχαιολογίας. Η αίθουσα 301Δ έχει χρησιμοποιηθεί επί σειρά ετών για την εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών στο πλαίσιο μαθημάτων όπως το ΑΠΡ308 (Βιοαρχαιολογία και Αρχαίο Περιβάλλον) και το ΑΠΡ601 (Προϊστορική Αρχαιολογία: Θεωρία και Μέθοδος). Επίσης χρησιμοποιείται για επεξεργασία δειγμάτων πριν τη μελέτη στο στερεοσκόπιο/μικροσκόπιο. Η αίθουσα 301Δ φιλοξενεί τις συλλογές αναφοράς που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό ποικίλλων αρχαιολογικών καταλοίπων. Στόχος του ΕΔΑΕ είναι να φιλοξενήσει τα εργαστήρια και άλλων μαθημάτων που διδάσκονται από τα μέλη του Τομέα.

Το ΕΔΑΕ διαθέτει στερεοσκόπια εκπαιδευτικά για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και στερεοσκόπια ερευνητικά που προσφέρονται για μεταπτυχιακές εργασίες, διδακτορική και μεταδιδακτορική έρευνα. Διαθέτει επίσης ένα πολωτικό μικροσκόπιο και ένα ερευνητικό μεταλλογραφικό μικροσκόπιο με δυνατότητα λήψης φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης.

ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΕ

Στις υποδομές του ΕΔΑΕ περιλαμβάνονται ποικίλες συλλογές αναφοράς, χρήσιμες στη διεπιστημονική αρχαιολογική έρευνα όπως η συλλογή αναφοράς σπερμάτων φυτών και οστών ζώων του Τομέα Αρχαιολογίας. Η Αρχαιοβοτανική συλλογή, μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα,που περιλαμβάνει περισσότερα από 800 είδη σπόρων εξημερωμένων και άγριων φυτών από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολία, καταλογογραφημένων κατά FloraEuropaea και Flora of Turkey. Η Ζωοαρχαιολογική συλλογή που βρίσκεται στους χώρους της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Τούμπας Θεσσαλονίκης φιλοξενεί οικόσιτα και άγρια είδη ζώων (Equus caballus: άλογο, Bos taurus: αγελάδα, Ovis aries: πρόβατο, Sus scrofa domesticus: χοίρος, Capra hircus: κατσίκι, Canis familiaris: σκύλος, Felis silvestris: γάτα, Lepus sp.: κουνέλι, Vulpes vulpes: αλεπού, Mustelidae sp.: ασβός)

Το ΕΔΑΕ επίσης διαθέτει μία συλλογή αναφοράς οστρέων (με την επιμέλεια της Δρα Ρένας Βεροπουλίδου) και μία ανθρακολογική συλλογή (με την επιμέλεια της Δρα Μαρίας Ντίνου) οι οποίες υλοποιήθηκαν χάρη στη χρηματοδότηση του έργου EXPLORE, με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) – Ερευνητικό Χρηματοδοτούμενο Έργο: Θαλής. Επένδυση στην κοινωνία της γνώσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Τέλος διαθέτει μία συλλογή λεπτών τομών για πετρογραφικές αναλύσεις.

Το ΕΔΑΕ φιλοξενεί επίσης και ειδικά εγχειρίδια που βοηθούν την εργαστηριακή μελέτη βιοαρχαιολογικών και λοιπών αρχαιολογικών καταλοίπων.